Lahodné nadýchané „bramboráky“ ze 4 ingrediencí - postup přípravy
Bramboráky jsou známou klasikou, kterou zná každý. Mnoho lidí myslí, že jejich příprava je pracná a složitá. My si ukážeme, že to jde i se čtyřmi ingrediencemi. Po správném postupu vznikne pochoutka, kterou musí milovat každý.
Ingredience
Základem bramboráků, jak už vyplývá z názvu, jsou brambory. Ideální je kupovat ty velké, které půjdou lépe a jednodušeji strouhat. Právě to je základní a prvotní postup při přípravě základu jídla. Brambory nejprve oloupejte, omyjte a potom nastrouhejte. Lepší je hrubá část struhadla, ale lze použít i tu jemnou.
Když jsou brambory v míse a nastrouhané, mírně se posolí. Poté stačí pár minut počkat, aby pustily vodu. Ta je v tomto případě nežádoucí a je třeba ji z mísy vylít. Z brambor je možné vodu také vymačkat. Poté už lze přidávat všechny zbývající ingredience. Tedy vejce a také pepř. Vše se důkladně promíchá v jednotné těsto. V některých případech si lze pomoci také trochou mouky nebo strouhanky, ale není to nezbytné.
Když je těsto hotové, rozehřejeme pánev na potřebnou, vyšší teplotu. Následně se do ní nalije dostatečné množství oleje. S tím by se nemělo úplně šetřit, jelikož bramboráky se na oleji spíše smaží. Místo oleje existují i varianty na smažení ve vepřovém sádle, které také není chybou a lze ho použít. Když je i olej dostatečně teplý, je možné do něho vložit několik lžic bramborákového těsta a vytvořit z nich placku. Takto se smaží z jedné strany několik minut.
Když okraje bramboráku začnou hnědnout, je s největší pravděpodobností dobře prosmažený a je možné ho otočit na druhou stranu. I z té se následně bramborák opéká několik minut, dokud není zlatavý. Poté ho lze vyndat z pánve a dát ho chvíli oschnout na papírovou utěrku. Mezi tím lze na pánvi smažit další, až do spotřebování veškerého těsta.