2 osvědčené recepty na domácí kondenzované mléko - postup přípravy
Kondenzované mléko je oblíbenou součástí mnoha dezertů a sladkostí, ale dá se mlsat i jen tak samotné, vzhledem k jeho dnešním cenám jste si však možná posteskli, že by nebylo od věci vyrobit si tuto dobrotu doma. Máme pro vás dobrou zprávu – nejenže to jde, ale navíc je to velmi snadné a levné zároveň, stačí vám k tomu jen trocha čerstvého a kvalitního mléka.
Klasické kondenzované mléko
Karamelové kondenzované mléko
Klasické kondenzované mléko
1. Do hrnce nalijte plnotučné mléko a rozmíchejte v něm cukr. Postavte směs na sporák a za občasného míchání ji přiveďte k varu.
2. Snižte žár plotýnky na minimum a nechte mléko jemně probublávat. Čas od času ho promíchejte, aby se nezačalo u dna připalovat. Tato fáze by měla trvat kolem 30 minut, dokud mléko nezačne jemně tmavnout.
3. Naším cílem je získat světlé kondenzované mléko, a ne karamelové, proto jej netrapte na sporáku příliš dlouho. Jakmile ponoříte do mléka lžičku a mléko z ní stéká jen pomalu a neochotně, je vaření u konce.
4. Mléko nevařte déle ani tehdy, když s jeho konzistencí ještě nejste úplně spokojeni. Poté, co po dovaření vychladne, ještě docela výrazně zhoustne. Z uvedeného množství surovin získáte kolem 460 ml hotového výrobku.
Karamelové kondenzované mléko
1. Mléko nalijte do rendlíku a přidejte k němu špetku sody a všechen cukr. Směs promíchejte a na sporáku přiveďte k varu.
2. Jakmile začne mléko vřít a bublat, snižte žár na minimum a za častého míchání pokračujte ve vaření dalších 60 minut, kdy mléko změní barvu na zlatavě karamelovou.
3. Svařujte mléko dalších 15 minut a občas jej během této doby promíchejte. Poté vypněte oheň a pokračujte v míchání, dokud mléko nezchladne. V tu chvíli by mělo mít sytě karamelový odstín. Výtěžnost je kolem 320 gramů kondenzovaného mléka.