3 jednoduché recepty z hub na zimu - postup přípravy
Pokud během houbařské sezony najdete velké množství hub, lze si z nich připravit mnoho vynikajících pokrmů. Existují i způsoby, jak si je uchovat na období zimy.
Nakládané houby
Houbová polévka
Houbový kaviár
Nakládané houby
Do 1 litru vroucí vody nasypte všechno koření a vařte 3 minuty. Poté přidejte ocet. Nechte projít varem a dejte vychladnout.
Očištěné houby dobře omyjte. Malé nechte v celku, velké pokrájejte na kousky o velikosti asi 2 centimetry. Dejte je do hrnce a uvařte. Vodu slijte. Přidejte další vodu a sůl. Když se začnou vařit, vypněte je a seberte pěnu. Když klesnou ke dnu, vyndejte je z vody a nechte vychladnout.
Houby pak dejte do sklenic, tak aby byly do dvou třetin výšky sklenice. Poté je až navrch zalijte lákem, zavíčkujte a uložte do lednice.
Houbová polévka ve sklenicích
Houby omyjte, očistěte a rozpulte. Mrkev a petržel nakrájejte na plátky, petrželovou nať na větší kousky. Houby, petržel, bobkový list a část zeleniny dejte do vroucí vody a vařte 30 minut. Sceďte, přidejte sůl, kyselinu citronovou a cukr.
Rajčata nakrájejte na plátky, petrželku nasekejte nadrobno, cibuli nakrájejte na kolečka a česnek na kousky
Všechny ingredience dejte do sklenic, zalijte houbovým vývarem a zavíčkujte. V závislosti na tom, jak velké máte sklenice, je sterilujte 35–45 minut. Tedy litrové sklenice asi 45 minut, půllitrové 35 minut. Poté je otočte víčky dolů a počkejte, až vychladnou.
Houbový kaviár
Houby dobře omyjte a nakrájejte. Zalijte je vodou a přiveďte k varu. Následně odstraňte pěnu, houby osolte a vařte 15 až 20 minut. Vodu slijte.
Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na rostlinném oleji. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte ji k cibuli a duste 20 minut.
Jakmile houby vychladnou, pomelte je mlýnkem na maso a smíchejte s cibulí a mrkví. Přidejte ke směsi koření a houbový kaviár duste 45 až 50 minut. Na závěr přilijte ocet a promíchejte.
Horký kaviár dejte do sterilních suchých sklenic a zavíčkujte. Skladujte na chladném místě.