Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

3 jednoduché recepty z hub na zimu

3 jednoduché recepty z hub na zimu - postup přípravy

Pokud během houbařské sezony najdete velké množství hub, lze si z nich připravit mnoho vynikajících pokrmů. Existují i způsoby, jak si je uchovat na období zimy.

Ingredience pro:
1 porce

Nakládané houby

Houbová polévka

Houbový kaviár

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Nakládané houby

Do 1 litru vroucí vody nasypte všechno koření a vařte 3 minuty. Poté přidejte ocet. Nechte projít varem a dejte vychladnout.

Očištěné houby dobře omyjte. Malé nechte v celku, velké pokrájejte na kousky o velikosti asi 2 centimetry. Dejte je do hrnce a uvařte. Vodu slijte. Přidejte další vodu a sůl. Když se začnou vařit, vypněte je a seberte pěnu. Když klesnou ke dnu, vyndejte je z vody a nechte vychladnout.

Houby pak dejte do sklenic, tak aby byly do dvou třetin výšky sklenice. Poté je až navrch zalijte lákem, zavíčkujte a uložte do lednice.

2. KROK

Houbová polévka ve sklenicích

Houby omyjte, očistěte a rozpulte. Mrkev a petržel nakrájejte na plátky, petrželovou nať na větší kousky. Houby, petržel, bobkový list a část zeleniny dejte do vroucí vody a vařte 30 minut. Sceďte, přidejte sůl, kyselinu citronovou a cukr.

Rajčata nakrájejte na plátky, petrželku nasekejte nadrobno, cibuli nakrájejte na kolečka a česnek na kousky

Všechny ingredience dejte do sklenic, zalijte houbovým vývarem a zavíčkujte. V závislosti na tom, jak velké máte sklenice, je sterilujte 35–45 minut. Tedy litrové sklenice asi 45 minut, půllitrové 35 minut. Poté je otočte víčky dolů a počkejte, až vychladnou.

3. KROK

Houbový kaviár

Houby dobře omyjte a nakrájejte. Zalijte je vodou a přiveďte k varu. Následně odstraňte pěnu, houby osolte a vařte 15 až 20 minut. Vodu slijte.

Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na rostlinném oleji. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte ji k cibuli a duste 20 minut.

Jakmile houby vychladnou, pomelte je mlýnkem na maso a smíchejte s cibulí a mrkví. Přidejte ke směsi koření a houbový kaviár duste 45 až 50 minut. Na závěr přilijte ocet a promíchejte.

Horký kaviár dejte do sterilních suchých sklenic a zavíčkujte. Skladujte na chladném místě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů