Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 slané dobroty z listového těsta

4 slané dobroty z listového těsta - postup přípravy

Jestliže máte v oblibě listové těsto na všechny možné způsoby, pak vyzkoušejte tyto 4 recepty na slané dobroty, v nichž hraje hlavní roli. Zvládnete je připravit levou zadní a potěšíte jimi naprosto každého, kdo má rád dobré jídlo.

Ingredience pro:
1 porce

Slaný závin s míchanými vajíčky a jarní cibulkou

Pizza tyčinky z listového těsta

Slaný závin se zelím a anglickou slaninou

Plněné kostičky z listového těsta

Kuchařka
Kuchařka: Jaroslava Plotická
1. KROK

Slaný závin s míchanými vajíčky a jarní cibulkou


1. Jarní cibulku omyjte a nakrájejte nadrobno. Poté ji orestujte v pánvi na trošce rozpáleného oleje. Mezitím do misky rozklepněte všechna vejce, osolte je, opepřete a rozšlehejte metličkou. Směs nalijte do pánve k cibulce a udělejte klasická míchaná vajíčka.

2. Listové těsto rozložte na pracovní plochu a po jeho okrajích vytvořte nožem pravidelné proužky. Snažte se, aby měly stejnou šířku i délku, uprostřed nechejte prostor na míchaná vajíčka. Ta vzápětí naneste a začněte přes sebe překládat proužky těsta, aby zakryly náplň a závin držel pohromadě. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte okolo 20–25 minut.

Náš tip: Celý závin můžete zpestřit i nakrájenou šunkou či jiným salámem, popřípadě dalšími ingrediencemi, které máte rádi.

2. KROK

Pizza tyčinky z listového těsta


1. Rozložte první plát listového těsta, rovnoměrně ho potřete rajčatovým protlakem a posypejte mletým oreganem. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo a nasypejte ho na listové těsto. Petrželku nasekejte nadrobno a nasypejte jí na sýr. Přikryjte směs druhým těstem a k tomu prvnímu ho přitlačte.


2. Rozkrojte těsto podélně na dvě poloviny a ty poté svisle nakrájejte na proužky (viz video). Každý vzniklý proužek těsta pomažte rozpuštěným máslem. Nyní vezměte jeden proužek a přitiskněte ho namazanou stranou na druhý proužek, pomozte si špejlí. Spojené je v rukou natáhněte a zatočte do spirálky, postup opakujte se všemi zbývajícími dvojicemi proužků.


3. Hotové tyčinky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Dejte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 25 minut.

Videopostup krok za krokem



3. KROK

Slaný závin se zelím a anglickou slaninou podle paní Lenky S.


1. Kysané zelí propláchněte v cedníku a dobře vyždímejte. Pokrájejte ho na kratší kousky. V kastrůlku zpěňte na sádle či na oleji jemně nasekanou cibuli a přihoďte na ni zelí. Podle chuti přidejte sůl, kmín a cukr a duste doměkka. Hotové zelí odstavte ze sporáku a nechte ho zchladnout.


2. Listové těsto vyválejte na velký a tenký obdélník. Rozložte na něj plátky slaniny (popřípadě je nejprve nakrájejte na kousky) a na slaninu rozprostřete dušené zelí. Těsto pak stočte do pevné rolády, položte ji na plech vyložený pečicím papírem a před pečením ji po celém povrchu potřete rozšlehaným vajíčkem. Závin pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 °C dozlatova.

4. KROK

Plněné kostičky z listového těsta


1. Rozložte listové těsto a na jeho první čtvrtinu naneste sýr čedar. Položte na něj plátky slaniny a první náplň je hotová. Druhou čtvrtinu potřete rajčatovým protlakem a posypejte ho strouhaným parmezánem, nakonec na něj naneste i černé olivy nakrájené na plátky.

2. Na třetí část těsta dejte plátky sýra a poté rozpalte na pánvi trochu rostlinného oleje. Cibulku nakrájejte nadrobno, totéž proveďte i se žampiony a obojí dejte smažit do pánve. Vzniklou směs nechte zchladnout, poté ji naneste na sýr a třetí náplň je hotová. Na poslední čtvrtinu naneste smetanový sýr a dejte na něj prosciutto. Cuketu oloupejte a nakrájejte ji na plátky, ty položte navrch. Zakryjte náplně druhým plátem listového těsta, dejte ho na plech a vezměte si rošt.

3. Rošt přitiskněte na plněné těsto a potom ho obraťte tak, abyste na těstě vytvořili tvar pravidelných kostiček. Poté jej nakrájejte na kostičky podle vytvořených linií a potřete je rozšlehaným vejcem. Dejte je do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 30 minut.

Videopostup krok za krokem



Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů