5 receptů na domácí zeleninové polévky - postup přípravy
Polévka je nedílnou součástí každého vydatného oběda a zejména v chladném počasí příjemně zahřeje tělo i duši. Abyste ale neustrnuli na pár základních domácích receptech, můžete se inspirovat velmi jednoduchými, avšak chutnými a zdravými polévkami plnými zeleniny a neotřelých chutí. Zkuste třeba mléčnou polévku s květákem a hráškem nebo zeleninovou polévku s čerstvou okurkou. Budete nadšení.
Vývar s masovými knedlíčky
Sýrová polévka s krutony
Sýrová polévka s kuřecím masem
Zeleninová polévka se zelím, paprikou a čerstvou okurkou
Mléčná polévka s květákem a hráškem
Vývar s masovými knedlíčky
Očistěte mrkev a nakrájejte ji na kousky. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostky a spolu s mrkví je vložte do vody. Přiveďte vodu k varu. Vařte brambory s mrkví do poloměkka. Z mletého masa zformujte malé knedlíčky. Když jsou zpola uvařené, přidejte do hrnce masové knedlíčky a také rýži.
Vše podle chuti osolte a opepřete a přidejte pár bobkových listů. Pokračujte ve vaření, dokud zelenina i rýže úplně nezměknou a masové knedlíčky nejsou úplně uvařené. Pak nasekejte najemno zelené bylinky a jarní cibulku, vhoďte je do hotové polévky a podávejte.
Sýrová polévka s krutony
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte je doměkka. Mrkev a cibuli nasekejte najemno a obojí osmahněte na oleji dozlatova. Orestovanou zeleninu přidejte do hrnce s bramborami a rozpusťte v něm také tavený sýr. Pokračujte ve vaření, dokud se sýr ve vodě zcela nerozpustí, podle chuti osolte a podávejte spolu s opečenými chlebovými krutony.
Sýrová polévka s kuřecím masem
Kuřecí prsíčka nakrájejte na menší kostky. Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a očištěnou mrkev rozkrájejte na půlkolečka. Kuřecí maso orestujte na pánvi s trochou olivového oleje dozlatova.
Do hrnce nalijte vývar a přiveďte ho k varu. Do vroucího vývaru přidejte opečené kousky kuřecího masa. Dochuťte solí a mletým černým pepřem, přidejte jeden nebo dva bobkové listy a na střední teplotu vařte asi 7 až 10 minut. Pak přidejte brambory a mrkev a pokračujte ve vaření dalších 10 až 15 minut. Nakonec v polévce rozpusťte tavený sýr a když se úplně rozpustí, podle chuti ji ještě dosolte a dopepřete. Přidejte nasekané bylinky a podávejte.
Zeleninová polévka se zelím, paprikou a čerstvou okurkou
Všechnu zeleninu dobře umyjte a očistěte a nakrájejte na malé kousky. Do hrnce vsypte zeleninu ve vrstvách. První vrstvu tvoří mrkev, druhou cibule, třetí přijde zelí, čtvrtá rajčata a po nich paprika. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte zeleninu na mírném ohni dusit 25 až 30 minut ve vlastní šťávě. V případě potřeby můžete přidat trochu vody a pravidelně zeleninu promíchejte.
Po půlhodině přilijte vroucí vodu nebo vývar, polévku osolte a opepřete, znovu přiveďte k varu a vypněte oheň. Nakonec přidejte jemně nasekaný kopr a petrželku a prolisovaný česnek a při podávání na talíři polévku doplňte kopečkem zakysané smetany.
Mléčná polévka s květákem a hráškem
Mrkev, květák i brambory očistěte a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánvi rozpusťte kousek másla a orestujte na něm mrkev dozlatova. V kastrůlku svařte mléko a odstraňujte z něho pěnu.
V hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte do ní sůl, brambory, květák a orestovanou mrkev. Na mírném ohni vařte zeleninu, dokud není zpola uvařená. Pak k ní přilijte horké mléko a promíchejte. Nakonec přidejte hrášek, přiveďte polévku znovu k varu a vařte ji 15 minut. Pak ji odstavte a servírujte s malým kouskem másla v každé misce.