Bramborové lasagne s mletým masem - postup přípravy
Dostali jste chuť na lasagne, ale nemáte je zrovna k dispozici, nebo byste raději dali přednost nějaké kombinaci s bramborami? Pak se vám jistě bude líbit náš dnešní recept na zapečené brambory ve stylu lasagní. Jsou doplněné mletým vepřovým masem, šťavnatými rajčaty a bohatě zasypané voňavým sýrem. Takovýmto obědem či večeří potěšíte svou náročnou rodinu i sami sebe. A hodí se i pro slavnostnější příležitosti.
Ingredience
Návod na přípravu:
Brambory oloupejte, dobře je omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je uvařit do hrnce s lehce osolenou vodou. Mělo by stačit asi 5 až 7 minut varu. Nechte je ještě trochu tvrdší. Dodělají se doměkka při dalším zpracování.
Nyní připravte náplň z mletého masa.
Očistěte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Rozpalte na kamnech pánev s trochou olivového oleje a dejte cibulku smažit, dokud nezesklovatí. Poté přidejte i mleté maso a restujte ho, dokud nezhnědne a nezezlátne. Přidejte ke směsi také sůl, případně pepř a své oblíbené koření. Ještě chvilku smažte.
Mezitím si omyjte dvě rajčata a osušte je papírovou utěrkou. Nastrouhejte je na hrubém struhadle a přidejte je k masu na pánvi. Zamíchejte, zaklopte pokličkou a vařte, dokud rajčata nezměknou a nespojí se s masem. Bude to trvat zhruba 5 minut. Pak můžete vypnout kamna.
Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle a omyjte, osušte a nakrájejte zbývající rajčata na plátky.
Vezměte si hlubokou zapékací mísu nebo pekáček a uspořádejte přísady do vrstev. Nejprve vyskládejte třetinu brambor, na ně navršte polovinu masové náplně a zasypejte ji třetinou strouhaného sýra.
Pak vyskládejte druhou třetinu brambor a rozložte na ně kolečka rajčat, která zasypejte bazalkou. Na rajčata přijde druhá polovina masové náplně, na ni opět sýr, pak zbylé brambory. Na ně vyskládejte zbytek rajčatových koleček a celý povrch důkladně zasypejte sýrem.
Takto připravenou zapékací misku vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 20 až 25 minut. Po dopečení vytáhněte z trouby, nechte trochu zchladnout a čerstvé podávejte s grilovanou nebo čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť.