Bramborové placky plněné sýrem a šunkou - postup přípravy
Pokud máte rádi bramboráky a omelety, jistě vás zaujme tento recept na netradiční placky, ve kterých se snoubí chutě obou těchto pokrmů. Pro přípravu těsta se totiž používají právě jak brambory, tak i vejce. Tyto suroviny se k sobě chuťově velice hodí a když k nim přidáte ještě chutnou náplň ze šunky a sýru, rázem bez velké námahy vykouzlíte netradiční a výbornou večeři nebo i teplé občerstvení pro návštěvu. Navíc, suroviny pro přípravu tohoto pokrmu jsou takové, které míváte většinou běžně doma k dispozici.
Ingredience
Nejprve oškrábejte brambory a nastrouhejte je na hrubší straně struhadla. Osolte je a nechte je v míse alespoň 5 minut. Díky soli se z nich uvolní voda. Další vodu z brambor ještě vymačkejte rukama a všechnu přebytečnou vodu slejte. Do brambor přidejte rozšlehaná vejce, sůl a pepř a bylinky podle vaší chuti. Ideální je nasekaná petrželka nebo pažitka, ale můžete samozřejmě použít i jiné, podle vašich preferencí.
Šunku nakrájejte na proužky nebo na kostičky. Pokud máte tvrdý sýr vcelku, nastrouhejte ho.
Na pánvi rozpalte olej a na dno pomocí lžíce vyrovnejte placku z bramborového těsta s vejci.
Na jednu polovinu placky dejte šunku a strouhaný sýr a opatrně ji překlopte druhou polovinou. Utěsněte okraj, aby vznikla kapsa. Pečte, dokud se sýr nerozpustí, placku nezapomeňte také obrátit.
Po upečení placku přeneste na chvíli na ubrousek nebo papírovou kuchyňskou utěrku, aby se odsála přebytečná mastnota.
Placku můžete podávat samotnou nebo s kečupem či omáčkami různých druhů. Vhodnou přílohou je také čerstvá zelenina. Výhodou tohoto receptu je nejen jeho jednoduchost, ale také variabilita, protože náplň můžete samozřejmě obměňovat.
Přejeme vám dobrou chuť!