Bramborové šišky se sladkou strouhankou - postup přípravy
Velmi starý recept, který drží naživu školní jídelny, je mnohými milován a jinými nenáviděn. Pokud jste na té kladné straně barikády, určitě si je zopakujte podle snadného receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce doměkka, poté je slijte a nechte vychladnout. Oloupejte slupku a nastrouhejte polovinu brambor nahrubo a druhou polovinu najemno do velké mísy. Ke strouhaným bramborám přisypejte hrubou mouku, dětskou krupičku, trochu soli a vyklepněte jedno vajíčko. Všechny ingredience zpracujte do hutného, homogenního a tvárného těsta.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Z bramborového těsta tvarujte tenké a krátké šištičky a vhazujte je do vroucí vody, kde je vařte 8 až 10 minut.
Na pánvi rozpusťte trochu másla a osmahněte na něm strouhanku. Přidejte moučkový cukr, ještě chvíli ji opékejte a poté ji odstavte ze sporáku.
Hotové šišky nechte okapat a servírujte je posypané sladkou strouhankou a přelité podle chuti rozpuštěným máslem. Namísto strouhanky je můžete posypat také strouhaným perníkem nebo mletým mákem.