Brambory se slaninou zapečené v alobalu - postup přípravy
Kdo by neznal pečené brambory přímo z ohně. Tahle dobrota nikdy nezevšední a je to navíc jeden z mála způsobů, kdy si brambory skvěle užijeme úplně samotné a bez dalších přísad. Na druhou stranu není vůbec špatný nápad zkusit tuhle dobrotu ještě trochu ozvláštnit. Co třeba k nim přidat slaninu a trochu koření? Že nevíte, jak by se to peklo? No přece v alobalu! Když vyrážíme do přírody, vždycky s sebou vezmeme pár kousků brambor, slaniny a alobalu, protože tahle dobrota, ač se dá stejně dobře připravovat i v troubě nebo na grilu, je prostě nejlepší z ohně.
Ingredience
Návod na přípravu:
Nové brambory dobře umyjte kartáčkem nebo čistou houbičkou a osušte je papírovými utěrkami. Slaninu nebo špek nakrájejte na plátky o síle 3 až 4 milimetry, případně použijte už krájenou z obchodu.
Připravte si roli alobalu a odstřihněte z ní několik čtverců tak, že vždy vezmete roh fólie a překlopíte ho diagonálně k protilehlé straně. Takto připravený čtverec odstřihněte. Jeho velikost by měla být pro obalení každé brambory plně dostačující.
Každou umytou a očištěnou bramboru rozkrojte na polovinu, posypejte ji solí a pepřem a vložte mezi obě poloviny jeden plátek slaniny. Pokud máte rádi sádlo, můžete namísto klasické slaniny použít uzený vepřový špek, který bramboru ještě více promastí a dodá jí novou chuťovou dimenzi.
Pro ochucení brambor můžete použít i jiné koření, například grilovací, provensálské, případně sušený česnek nebo rozmarýn. Fantazii se meze nekladou a každá bylinka dodá celkovému výsledku nový a nečekaný šmrnc. Pokud jste v přírodě, můžete si bylinky i natrhat přímo čerstvé.
Každou připravenou a okořeněnou bramboru pak zabalte do alobalového čtverce tak, aby se nerozbalovala a aby nevytekl ven rozpuštěný tuk ze slaniny.
Pokud připravujete brambory doma, vyložte je na plech a dejte péct do trouby při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 45 až 50 minut. Pokud pečete na ohni, může se doba pečení o něco zkrátit. Musíte to vyzkoušet.