Calzone se šunkou a mozzarellou - postup přípravy
Calzone je italský pokrm, který je zapečený jako pizza přehnutá v polovině; udělat si jej můžete i z listového těsta a typicky se peče v troubě. Může vám posloužit jako chutná náhrada za pizzu, pokud vás již její konzumace omrzela.
Ingredience
Listové těsto vyválejte na silnější placku a vykrojte z něj kruh. Poté si nachystejte ostatní ingredience. Šunku nakrájejte na kostičky a nasypejte ji na jednu polovinu těsta. Nakládané okurky nakrájejte na tenká kolečka a rozložte je na stejnou polovinu jako šunku. Nastrouhejte navrch parmezán a rozklepněte na něj dvě vejce.
Nakonec vše zasypejte nastrouhanou mozzarellou. Přehněte čistou polovinu na tu s náplní a spoj po všech stranách utěsněte prsty. Propíchejte těsto špejlí a na závěr spoj utěsněte vidličkou. Pomyslně rozdělte vzniklý útvar na 4 části, řezy však jen jemně naznačte čepelí nože (viz video).
Dejte calzone na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho ještě rozšlehaným vejcem do tvaru trojúhelníčků podle naznačených řezů. Takto připravenou pochoutku dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechejte calzone péct 25 minut. Poté máte hotovo, dobrou chuť!