Chlebová polévka se zeleninou - postup přípravy
Chlebová polévka je velmi stará záležitost, která vznikla vlastně z nouze a ve snaze šetřit potravinami. Pokud vám zbude včerejší chléb a na topinky zrovna nemáte chuť, vyzkoušejte chlebovou polévku podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.
Ingredience
Chléb nakrájejte na plátky a dejte ho namočit do vody. Totéž udělejte i se sušenými houbami. Pokud máte houby čerstvé, očistěte je a nakrájejte na malé kousky. Rozmočený chléb ve vodě postavte na sporák a přiveďte k varu. Trochu ho osolte, přidejte kmín, případně kousek bujónu a čerstvě mletý černý pepř. Zhruba v polovině vaření pak přidejte také majoránku.
Mrkev a celer nakrájejte nadrobno nebo nahrubo nastrouhejte a na kousku másla je orestujte téměř doměkka. Jakmile je chléb dokonale rozvařený, šťouchadlem na brambory ho rozmělněte (v tomto případě nikdy nepoužívejte tyčový mixér, polévka by příliš zřídla), přidejte zeleninu a pokrájené houby (ty sušené i s vodou). Nechte vše společně chvilku provařit a přidejte dvě vejce. Podle chuti ochuťte také drceným česnekem nebo česnekovou pastou.
Polévku už není třeba ničím zahušťovat, chléb tuto práci udělá sám od sebe. Pokud chcete, můžete polévku podávat s opečenými chlebovými krutony a posypanou jemně nasekanými zelenými bylinkami podle vlastní chuti.