Chutné placky z kefíru a zelí - postup přípravy
V dřívějších dobách se lidé museli spokojit s mnohem menším výběrem surovin, než na jaký jsme zvyklí dnes. Vesměs se každý musel spolehnout na to, co byl schopen si sám doma vypěstovat a na zvířecí produkty dobytka, které choval. Dnešnímu člověku připadá až zvláštní, jak skvělé dobroty z těch několika málo surovin dokázaly naše babičky vyčarovat. Tak třeba kefírové placky se zelím. Nic složitého pod sluncem – ale ta chuť! Koneckonců, zkuste to sami.
Ingredience
Návod na přípravu:
Chvíli před přípravou vyndejte vajíčka a kefír z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu.
Hlávkové zelí očistěte od svrchních listů a důkladně jej omyjte. Odstraňte košťál a nakrájejte ho ostrým nožem na tenké nudličky. Ty vložte do misky, osolte půl lžičkou soli a promíchejte. Nechejte ho pár minut stát, aby pustilo šťávu a pak ho ručně nebo drtičem na brambory lehce vymačkejte a přebytečnou vodu z něho slijte.
Poté zelí zalijte odstátým kefírem, rozklepněte k němu jedno vajíčko a podle chuti dokořeňte černým pepřem. Přidejte ještě půl lžičky jedlé sody a všechno důkladně promíchejte. Za stálého míchání pak po částech přisypejte mouku a vytvořte řidší těsto.
Na kamna si postavte pánev s trochou oleje a dobře ji rozehřejte. Lžící odměřujte malé kousky těsta a vyhazujte je na rozpálenou pánev, kde je trochu rozprostřete do placičky. Ty smažte po obou stranách na mírném ohni, abyste je nespálili a přitom se skrz naskrz dobře propekly. Pokud chcete, můžete použít pokličku. Smažte placičky z obou stran dozlatova.
Hotovou dobrotu vyložte na talíř, posypejte nasekaným koprem a doplňte kopečkem tvarohu nebo zakysané smetany.