Cizrna na kari se špenátem a rajčaty - postup přípravy
Cizrna je druh luštěniny, která se používá v kuchyni už bezmála 4 tisíce let. Svezte se na vlně této chutné a zdravé tradice a připravte si cizrnu ve smetanové kari omáčce se špenátem a rajčaty podle receptu od paní Heleny Vítkové Zvonkové.
Ingredience
Sušenou cizrnu přeberte, nasypte ji do hluboké mísy, zalijte ji vodou tak, aby dosahovala alespoň 5 cm nad povrch, a nechte ji minimálně přes noc namáčet. Pokud si vzpomenete, vodu v průběhu namáčení alespoň jednou vyměňte. Díky tomu bude cizrna méně nadýmat.
Na druhý den vodu z namáčení slijte, cizrnu vsypte nejlépe do tlakového hrnce, zalijte ji vodou a nechte ji 2 hodiny vařit. Pokud nemáte tlakový hrnec, počítejte s vařením delším, a to až dvojnásobně. Cizrna (stejně jako třeba fazole) zkrátka potřebuje dostatek času na to, aby změkla.
Když je cizrna uvařená, můžete pokračovat přípravou omáčky se zeleninou. Očistěte cibuli a česnek. Cibuli nasekejte nadrobno a česnek nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje nebo másla (případně kombinaci obojího) a osmahněte cibuli spolu s česnekem.
Když se kuchyní začne linout omamná vůně, přisypejte do pánve kari koření, kurkumu a trochu pepře. Přihoďte listový špenát a uvařenou cizrnu a vše podlijte smetanou na vaření. Dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem a nechte vše chvilku společně dusit.
Nakonec nakrájejte rajčata na tenké měsíčky, přihoďte je do pánve s cizrnou a vmíchejte zakysanou smetanu. Vše nechte krátce prohřát, dostavte ze sporáku a podávejte.