Čokoládový dort ze tří surovin - postup přípravy
Dorty se hodí na spoustu příležitostí, největší klasikou jsou ovšem na různých oslavách narozenin, výročí či svátků. Tento konkrétní vytvoříte pouze ze tří surovin, a dokonce ho ani nemusíte péct – na jeho přípravu vám stačí obyčejný hrnec.
Dort
Poleva
Na vymazání formy
Hořkou čokoládu nasekejte nadrobno a dejte ji do misky. Kokosové mléko (nebo smetanu ke šlehání) nalijte do hrnce a ohřejte, nesmí ovšem dojít do bodu varu. Teplou ji nalijte do misky k hořké čokoládě a míchejte směs stěrkou, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se se smetanou. Nakonec do ní přisypejte ovesné vločky a opět vše promíchejte stěrkou.
Formu na dort (průměr 15 cm) vyložte pečicím papírem a strany vymažte rostlinným olejem. Poté do ní naneste směs z vloček a důkladně ji zarovnejte. Jakmile vychladne, zakryjte formu potravinářskou fólií a dejte dort alespoň na tři hodiny zatuhnout do lednice. Poté ho vyndejte z formy a připravte na něj polevu.
Čokoládu opět nasekejte najemno a dejte ji do mísy. Smetanu znovu ohřejte a nalijte ji do mísy k čokoládě. Míchejte, dokud se obojí nespojí. Polevu nalijte na dort a zarovnejte ji na všechny strany. Nechejte ho ještě dalších 30 minut v lednici, poté jej můžete libovolně ještě ozdobit nasekanou čokoládou. Dobrou chuť!