Čtvrtkilový koláč s povidly a ořechy - postup přípravy
Po obědě či lehké večeři by měla přijít i sladká tečka na závěr, a to nejlépe v podobě chutného koláče. Tento navíc připravíte naprosto jednoduše, tudíž se hodí i pro začátečníky; za recept vděčíme paní Petře Pospíchalové.
Ingredience
Do větší mísy prosejte obě mouky spolu s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Po promíchání do těsta ručně zapracujte Heru a dvě rozklepnutá vejce. Nakonec do mísy nastrouhejte citronovou kůru dle chuti a těsto dokončete. Rozdělte ho na tři části, do jedné z nich zapracujte dostatečné množství kakaa.
Všechny tři díly zabalte zvlášť do potravinářské fólie a dejte je na hodinu do lednice. Poté je všechny rozválejte na stejně velké placky. Světlou placku dejte na klasický velký plech vyložený pečicím papírem a potřete ji polovinou množství povidel.
Pokud chcete, můžete povidla dochutit rumem nebo je vyměnit za marmeládu. Povidla posypejte polovinou rozdrcených ořechů. Jestliže je nemáte rádi, tak jsou dobrou alternativou i rozdrcené piškoty. Na ně dejte hnědou placku, opět naneste povidla a ořechy a navrch dejte druhou světlou placku.
Koláč propíchejte a dejte ho do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte ho po dobu cca 30 minut. Po vytažení ho můžete podávat, pokud ale chcete, můžete jej ještě zalít čokoládovou polevou. Dobrou chuť!