Cuketová nádivka s pečeným bramborem - postup přípravy
Z letní úrody cuket ze zahrady můžete udělat skvělou nádivku. Vynikající je i samotná, ale dá se samozřejmě servírovat třeba s kuřetem. Recept nám poskytla paní Ladislava Šatavová.
Na nádivku
Na brambory
Cuketu, rohlíky a salám nakrájejte na kostičky a cibuli najemno. Pokud máte malé cukety, nemusí se loupat a zbavovat jader, větší ale ano. Na části oleje osmahněte cibuli dozlatova a pak k ní přidejte salám a vše ještě prohřejte. K rohlíkům a cuketě v míse přidejte všechno koření, sůl a najemno nasekané bylinky. Vlijte cibuli s uzeninou a promíchejte.
Do mísy poté dejte vejce, mouku, zbytek oleje a prášek do pečiva. Vše pečlivě promíchejte a ochutnejte, v případě potřeby přisolte. Počítejte s tím, že cuketa natáhne hodně soli, v tomto okamžiku je proto dobré mít směs o trochu více slanou.
Vymažte vhodný pekáček olejem a směs do něho nalijte. Pak pečte v troubě zhruba 60 minut na teplotě 180 °C. Po dopečení servírujte s masem nebo samotnou nádivku s přílohou.
Jako příloha jsou vhodné v troubě pečené malé brambory. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem, můžete drobně zakápnout olejem. Přidejte směs koření na zeleninu, kmín, rozmarýn a sůl. Pečte při 180 °C dozlatova.