Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketová omeleta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Cuketová omeleta - postup přípravy

Cuketová omeleta je výborná jako lehká alternativa ke klasickým snídaňovým jídlům, můžete si ji však připravit také na svačinu, nebo jako vhodný doplněk jednohubek na oslavy či party. Cuketa je ingredience s velmi variabilním využitím. V tomto receptu dodává jídlu svěží chuť a mírně křupavou konzistenci.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Omeletu připravíte prostřednictvím následujícího postupu:




  1. Cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka (o tloušťce přibližně 5 mm). Pokud je příliš vodnatá, přitlačte na ni na chvíli papírový ubrousek, aby se voda vsákla.
  2. Nalejte olej do pánve a nechte jej ohřát.
  3. Kolečka cukety rozložte na pánev a nechte smažit.
  4. V misce si rozmíchejte vejce se solí, pepřem a nasekanými bylinkami (petrželka, zelená cibulka apod.). Celou směs důkladně promíchejte.
  5. Kolečka cukety v pánvi otočte, aby se opekla i z druhé strany.
  6. Na cuketu nalejte vaječnou směs tak, aby byla kolečka pokryta rovnoměrně.
  7. Pánev přikryjte a snižte teplotu. Pod pokličkou by se měla omeleta vařit přibližně 3-4 minuty.
  8. Jakmile uběhnou čtyři minuty, sundejte pokličku a omeletu přeneste na talíř.

V této fázi je omleta prakticky hotová a můžete ji podávat v podobě chutné snídaně. Pokud ji chcete dozdobit, hodí se především čerstvá zelenina nebo zeleninový salát se smetanovou či jogurtovou zálivkou. Jako součást občerstvení na party je omeleta příliš veliká, lze ji však nakrájet na kousky jako přílohu k zeleninovým salátům, nebo na jednohubky podle opečených koleček cukety. V obou případech se jedná o velmi lahodnou variantu omelety, kterou si určitě zamilujete a budete připravovat na různé způsoby. Zelené bylinky receptu dodávají různé chutě a lze s nimi poměrně dobře experimentovat, vedle nich můžete vyzkoušet také sladkou papriku nebo kari.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů