Vepřová kotleta s cuketovými knedlíky a cuketovým zelím - postup přípravy
V tomto receptu od paní Romany Važanské hrají hlavní roli cukety, a to hned ve dvou formách – jednak jako knedlíky, jednak jako zelí. Spolu s přírodní vepřovou kotletou chutnají božsky a navíc jsou zdravé.
Cuketové knedlíky
Cuketové zelí
Vepřové kotlety
Cuketové knedlíky
1. Cukety omyjte, osušte a nastrouhejte je i se slupkou. Posypejte je trochou soli, promíchejte a nechte je asi 15 minut stát, dokud nepustí vodu. Tu poté slijte a cuketu co nejlépe vymačkejte.
2. K vymačkané cuketě přidejte vejce, mouku a na kostičky nakrájené rohlíky. Vypracujte soudržné těsto, z něhož vytvářejte koule zhruba o velikosti dlaně.
3. Připravené knedlíky vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a nechte je vařit asi 15 až 20 minut, v závislosti na jejich velikosti.
Cuketové zelí
1. Na oleji zpěňte nadrobno nasekanou cibuli a přidejte nahrubo nastrouhané cukety. Osolte je a opepřete, přidejte cukr a trochu octa a vše duste doměkka.
2. Uvařené cuketové „zelí“ zaprašte trochou hladké mouky, promíchejte a ještě chvíli nechte provařit. Dejte ale pozor, abyste jej nerozvařili. Cuketa je velmi rychle měkká.
Vepřová kotleta
1. Plátky kotlety po obou stranách naklepejte a podle chuti je osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a opečte na něm maso na středním ohni po obou stranách dozlatova.
2. Když je maso měkké, vyjměte jej z pánve. Vypečenou šťávu nechte za stálého míchání zredukovat, čímž získá bohatší chuť. Šťávu nařeďte trochou vody, nechte ji provařit a přidejte plátek másla. Poté maso vraťte na chvíli zpátky a povařte ho ve šťávě.
3. Hotovou kotletu podávejte přelitou trochou šťávy a doplněnou o cuketové knedlíky a zelí.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.