Cuketový koláč s brambory a sýrem - postup přípravy
Slaný koláč z cuket, brambor a sýra je to pravé jídlo pro prosluněné a horké letní dny. Vyzkoušejte ho podle oblíbeného receptu, který s námi sdílela paní Lucie Vachová.
Ingredience
Brambory oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Cuketu nechte i se slupkou a rovněž ji nahrubo nastrouhejte. Totéž udělejte také se sýrem gouda nebo jiným polotvrdým sýrem a všechny ingredience vložte do velké mísy.
Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky přihoďte do mísy se zeleninou a sýrem spolu s nadrobno nasekanou jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou šunkou. Přisypejte hrubou mouku a olivový olej a vše důkladně promíchejte. Podle chuti můžete přidat také nadrobno nasekanou petrželku.
Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. S pomocí stěrky či vařečky jej jemně krouživými pohyby směrem ode dna nahoru vmíchejte do zeleninového těsta. Výsledné těsto vlijte do zapékací misky o rozměrech 35×25 cm, kterou předem vymažte trochou oleje a vysypejte moukou. Misku s cuketovým koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C a nechte jej péct asi 45 minut.
Po dopečení cuketový koláč nechte chvilku odpočinout, nakrájejte ho na kousky a podávejte buďto samotný nebo doplněný o vaši oblíbenou studenou omáčku. Skvěle bude chutnat nejenom teplý, ale také studený jako chutná svačinka na výlety.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.