Cuketový salát s petrželkou a koprem - postup přípravy
Z mladých cuket lze udělat vynikající salát plný vitamínů. Ačkoli mají cukety nevýraznou chuť, snadno jim ji dodají výrazné bylinky a chutný sladko-kyselý nálev.
Na salát
Na salát je nutné použít mladé cukety, které ještě nemají tvrdá semena a silnou slupku. Stačí je jen dokonale omýt a zbavit obou konců. Poté cukety na struhadle nastrouhejte na plátky, případně můžete slabé plátky nakrájet. Zeleninu dejte do větší mísy.
Svazek kopru a petržele nasekejte najemno a přidejte k cuketě. Poté oloupejte tři stroužky česneku. Můžete ho nakrájet na tenké plátky, případně nastrouhat na hrubém struhadle a přidejte ho k bylinkám a cuketě.
Do misky dejte olej, dvě lžičky medu, tři lžíce jablečného octa a malou lžičku soli, záleží na vaší chuti. Vše pečlivě promíchejte, aby se med a sůl rozpustily. Poté přidejte do mísy k cuketě a bylinkám, promíchejte a můžete salát servírovat. Ještě lepší je ale nechat salát několik hodin uležet v lednici, chutě se více prolnou.