Cukrové donuty z kynutého těsta - postup přípravy
Celosvětově oblíbené cukrové donuty jsou skvělou volbou pro milovníky nadýchaných dezertů. Můžete je podávat jako sladkou snídani nebo dezert při setkáních s blízkými.
Ingredience
Na vymazání a smažení
Na obalení
Mléko smíchejte s cukrem, solí a sušeným droždím. Přidejte vejce, a jakmile se ingredience propojí, vmíchejte k nim mouku.
Tip: Mouku před použitím prosejte. Díky tomu vznikne hladké těsto bez hrudek. Pro lepší propojení ingrediencí, ji přidejte nadvakrát.
Do směsi přidejte změklé máslo a vytvořte těsto, které hněťte 5 minut. Poté ho vložte do, tukem vymazané, mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte ho kynout 1–2 hodiny na teplém místě.
Po této době těsto znovu prohněťte, aby z něj odešel přebytečný vzduch a rozdělte ho na 10 stejných částí. Z každé z nich vytvořte malý bochánek, který zploštěte a v jeho středu vykrojte otvor.
Poznámka: Postup opakujte u všech bochánků. Nemáte-li vykrajovátko, můžete otvor vytvořit pomocí víčka plastové láhve.
Vytvarované těsto vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem a nechte je kynout dalších 30 minut, pod utěrkou.
Usmažené cukrové donuty smažte v rozpáleném oleji, z každé strany 1–2 minuty, do hněda. Hotový dezert nechte vychladnout na chladící mřížce a servírujte ho obalený v cukru.
Tip: Dezert odkládejte na bílý ubrousek, který z něj vysaje přebytečný tuk.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Spicy Foodz