Domácí bezinkový likér - postup přípravy
Temně fialový až černý likér z uzrálých bezinek je lahodný a skvěle se pije. Kromě toho je navíc plný vitaminů a minerálů, takže pití této zázračné tekutiny vám jenom prospěje.
Ingredience
Bezinky oberte ze stopek a důkladně je několikrát propláchněte čistou vodou. Vsypte je do hrnce, zalijte je jedním a půl litrem čisté vody a přidejte 1,5 kg cukru, případně si jeho množství upravte podle vlastní chuti. Směs promíchejte, přiveďte k varu a 5 minut nechte probublávat.
Do bezinkové směsi v hrnci přidejte tři lžičky jemně mleté kávy, znovu promíchejte a nechte přejít varem. Poté směs odstavte ze sporáku a nechte ji mírně zchladnout. Nakonec přilijte asi 750 ml rumu.
Ideálně před jeho přidáním změřte teplotu směsi, která by neměla přesáhnout teplotu 78 °C, kdy se začíná alkohol ve směsi s vodou vařit a odpařuje se. To je také důvod, proč nepřidávat rum v dřívější fázi vaření.
Hotový likér plňte do uzavíratelných láhví, nechte je vychladnout a uložte do tmavé a chladné spíže nebo do sklepa, kde vydrží v závislosti na správném utěsnění sklenic dokonce až několik let, aniž by se čas jakkoliv projevil na jeho chuti a vůni.