Domácí čerstvý smetanový sýr - postup přípravy
Pokud jste milovník sýrů, určitě si tento recept nenechte ujít. Čerstvý domácí sýr připravíte během několika minut, navíc do něj můžete přidat různé ingredience dle vaší chuti, jako je česnek, pažitka nebo sušená rajčata – a co je nejlepší, všechny potřebné suroviny máte obvykle doma v kuchyni.
Ingredience
Mléko nalijte do hrnce a přiveďte ho k varu. Snažte se jej stále míchat, protože má tendenci se připalovat. Jakmile bude mléko vřít, vlijte do něj jednu lžíci citronové šťávy a důkladně promíchejte.
Po chvíli se začne mléko srážet. Přilijte další lžíci citronové šťávy, dobře promíchejte a nechte mléko ještě chvíli povařit. Vysrážený sýr nechte okapat v sítku vyloženém plátýnkem.
Jakmile bude veškerá tekutina pryč, vložte ho do mixéru, přidejte špetku soli a dobře rozmixujte. Sýr přendejte do uzavíratelné nádoby a vložte ji do lednice. Takto ho můžete skladovat až 10 dní.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Tip: Tekutinu, která z sýru vytekla, rozhodně nevylévejte. Syrovátka se skvěle hodí do kyselých polévek nebo dresinků.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SilvanaCocina