Domácí drůbeží salám - postup přípravy
Kvalita kupovaných salámů nebývá ideální. Proto mnoho lidí zkouší výrobu domácího. To není až tak složité, jak se zdá. Na drůbeží variantu stačí jenom pár běžných věcí a také jedna plastová lahev o objemu 500 mililitrů.
Ingredience
Jako první se připraví maso. Základem jsou libová kuřecí prsa, která se vloží do vody, která se přivede k varu. V průběhu vaření se odstraňuje vytvořená pěna, tedy sražené bílkovina – tak, jako když se dělá vývar. Do tohoto základu se následně přidá sůl, pepř, ale také bobkový list. Opět stejně, jako v případě vývaru. Vše se na mírném ohni vaří po dobu třiceti minut.
Zpracování masa
Kuřecí maso, které je důkladně uvařeno, je nutné náležitě zpracovat. Nožem se kuřecí prsa nakrájí na menší kousky. Ty se následně vloží do mixéru a vytvoří se z nich něco na způsob fáše. Aby měla požadovanou konzistenci, odebere se trocha vývaru, do kterého se přidá želatina a nechá se rozpustit. Tato směs se následně přidává k mixovanému kuřecímu masu.
Směs do lahve
Když má fáše, tedy základ na kuřecí salám vhodnou konzistenci, přidá se také šťáva z červené řepy, která poslouží jako vhodné barvivo. Směs bude mít netradiční růžovou barvu, což je v pořádku. Vše se následně nalije do připravené plastové lahve. Ideálně takové, která se následně může zničit.
Dokončení salámu
Po nalití se lahev zašroubuje a vloží se do lednice na dobu zhruba dvou hodin. Po této době lahev vyndejte, vezměte ostrý nůž a odřízněte oblast hrdla. Poté zbytek lahve dejte dnem vzhůru a kuřecí salám by měl sám z nádoby vyklouznout. V tu chvíli je také hotový, to znamená, že se může nakrájet a poté servírovat. Třeba s čerstvým pečivem.
Budoucí přípravu je možné ozvláštnit třeba různými druhy koření. To se při dává ve chvíli, kdy dochází k mixování masa. Fantazii se v tomto směru meze nekladou a záleží vždy na chutích každého z vás.