Domácí fleky s bílým zelím - postup přípravy
Toto jídlo můžete vnímat také jako alternativu k haluškám a přidat můžete i kostičky uzeného masa. Pouze se zelím se ale jedná o tradiční recept prababiček, který vám určitě zachutná.
Na fleky
Na zelí
Začněte přípravou domácích nudlí. Do mísy vsypte hladkou mouku, přidejte k ní jedno vejce a vše zalijte vodou. Ručně či robotem uhněťte vláčné a nelepivé těsto.
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rukama ho mírně propracujte a rozválejte ho na velkou a tenkou placku. Její povrch opět posypejte moukou a rádlem či kráječem na pizzu ji rozkrájejte na malé čtverečky, které důkladně promíchejte s moukou na válu.
Na sporáku přiveďte k varu vodu s jednou lžičkou soli. Když začne vřít, vhoďte do ní připravené těstoviny a za občasného míchání je vařte 2 až 3 minuty. Po dovaření těstoviny slijte a nechte je dobře okapat.
Očistěte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Z hlávkového zelí vykrojte košťál a hlávku nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Do pánve nalijte trochu rostlinného oleje, přihoďte na něj cibuli a osmahněte ji dorůžova. K opečené cibuli přihoďte zelí, promíchejte ho s cibulí a společně chvíli opékejte. Přisypejte sůl, pepř a kmín, znovu promíchejte, aby se koření dostalo do všech částí pokrmu, přiklopte pokličkou a duste 15 až 20 minut, dokud zelí nezměkne.
Po dovaření posypejte zelí trochou cukru, přilijte k němu ocet a vše promíchejte. Na závěr k němu vmíchejte uvařené fleky a podávejte