Domácí houskové knedlíky - postup přípravy
Houskové knedlíky jsou neodmyslitelnou přílohou mnoha tradičních pokrmů české kuchyně. Pokud se odmítáte spokojit s kupovanými, můžete si docela snadno uvařit své vlastní domácí, třeba podle ověřeného a osvědčeného letitého receptu paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek a do něj rozdrobte kostku čerstvého droždí. Zasypejte jej lžičkou cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Takto nechte kvásek v misce stát asi 15 minut, dokud nevzejde a nezačnou se na něm tvořit bublinky. Poté přidejte sůl, vejce a zbytek mléka a zadělejte hutné a nelepivé těsto.
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, které zapracujte do připraveného těsta. To následně nechte v teple 45 minut až 1 hodinu kynout. Po vykynutí z těsta vymačkejte vzduch a rozdělte ho na 4 stejně velké díly, z nichž vyválejte šišky. Ještě chvíli je nechte nakynout a mezitím ve velikém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli.
Knedlíky vhoďte do vroucí vody a nechte je 10 minut vařit. Poté je otočte na druhou stranu a pokračujte dalších 10 minut ve vaření. Dovařené knedlíky vylovte z vroucí vody děrovanou lžící a ihned je několikrát propíchejte vidličkou, aby zevnitř mohla unikat horká pára a knedlíky se nesrazily. Poté jejich povrch potřete kapkou oleje, nechte je zchladnout a podávejte.