Domácí housky z univerzálního těsta - postup přípravy
Upéct si domácí housky vůbec není nijak těžké a navíc budete mít možnost se zakousnout do ještě teplého křupavého pečiva. Svůj oblíbený recept, podle něhož můžete kromě housek upéct i rohlíky nebo veky, nám poskytla paní Jaroslava Slavíková.
Ingredience
Do mísy dejte vlažnou vodu a mléko, přidejte cukr a droždí a několik minut počkejte, až se rozjede kvásek. Pak přidejte olej, 1 vejce, prosátou mouku a špetku soli. Rukou nebo robotem vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte těsto hodinu kynout.
Vyklopte těsto na vál. Rozdělte ho na 9 částí a z každé udělejte housku (nebo rohlík, záleží na vás). Poté je dejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte 10 minut kynout.
Rozehřejte troubu na 200°C a dolů dejte kastrůlek s horkou vodou. Rozšlehejte vejce a potřete jím vršek housek. Na závěr je podle chuti posypejte hrubou solí, mákem, kmínem či případně jiným sypáním a dejte péct na zhruba 15 minut, záleží na vlastnostech vaší trouby.