Domácí krtkův dort - postup přípravy
Krtkův dort je populárním dezertem. Svůj název získal hlavně podle zajímavého vzhledu. Unikátní je ale i po rozkrojení. V chuti dominuje krém a banány. Mnozí ho zbytečně kupují v krabici, když si ho mohou připravit jednodušeji, než tuší.
Těsto
Krém
Další
Začněte moukou, kterou nasypte do nádoby a přidejte k ní kakao a dále také prášek do pečiva. Pomocí lžíce vše důkladně promíchejte. Vznikne základ, který využijete později. Mezi tím si rozklepněte tři žloutky do mísy a pomocí ručního mixéru je začněte šlehat. Během toho k nim pomalu nalévejte horkou vodu. Tu vmíchávejte do vajec. Později přisypávejte také cukr. Vznikne nadýchaná tužší bílková směs, která se stane základem pro těsto. Do druhé mísy vložte vaječné žloutky. I tady použijte mixér a začněte šlehat. Do doby, než z bílků vznikne nadýchaná pěna. Tu poté ručně přendejte do směsi žloutkové a opatrně ji do ní ručně vmíchejte. Základ těsta je hotový a přichází chvíle na vmíchání směsi s moukou. Tu je vhodné prosát a dávkovat postupně, za stálého promíchávání.
Vezměte kulatou dortovou formu o průměru kolem 18 centimetrů. Na dno dejte pečicí papír, který zabrání připalování. Nalijte do formy těsto a s formou několikrát zaklepejte, aby se dostalo do všech záhybů a jeho plocha se vyrovnala. Formu s těstem vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte po dobu 30 minut. Poté vyklepněte a nechte vystydnout. Pomocí nože těsto rozřízněte trychtýřovitým tvarem a střed lehce vydlabejte. Toto těsto si ponechte na později.
Do mísy dejte řecký jogurt, moučkový cukr, mascarpone a začněte mixovat. Na závěr přidejte také kondenzované mléko. Trochu krému naneste do vydlabané části dortu. Do ní položte banány, aby pokrývaly celou plochu.
Znovu pomažte zbytkem krému. Nevyužité vydlabané těsto rozdrolte a poté jím celý dort důkladně pomažte. Krtkův dort je tímto hotový. Dejte ho na 2 hodiny do lednice a můžete konzumovat.