Domácí listové těsto - postup přípravy
S oblibou pečené slané a sladké záviny z listového těsta? Tak si připravte třeba to domácí, které je daleko chutnější! Jeho výroba není nijak složitá a zvládne ji i úplný začátečník. Hotové těsto pak můžete zamrazit a použít dle potřeby.
Ingredience
Začněte tím, že si v míse promícháte mléko s teplou vodou, solí, vejcem, sušeným droždím a nakonec přisypete i prosátou hladkou mouku. Ze všech surovin vypracujte hladké homogenní těsto vláčné konzistence. To nakonec přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě dvacet minut.
Dokončování domácího listového těsta a jeho skladování
Po dvaceti minutách vyjměte těsto z mísy na pomoučený vál a rozdělte ho na osm stejně velkých kousků. Každý z nich pak vyválejte v tenký plát, který pomažte rovnoměrně měkkým máslem.
Následně všechny pomazané pláty naskládejte na sebe a válečkem povrch přejeďte. Z jednolité placky vytvořte srolováním jakýsi závin a ten nakrájejte na stejně široké porce. Takto skladujte listové těsto buď v lednici anebo ideálně v mrazáku do dalšího použití.
Jak domácí listové těsto využít?
Domácí listové těsto můžete použít třeba hned na přípravu slaného závinu. Na ten potřebujete pouze sladký kečup, trochu sušeného oregana, šunku a sýr. Těmito ingrediencemi naplňte vyválený plát těsta a zarolujte. Nakonec pečte v troubě dle zvyklostí dozlatova.
Stejně výtečné ale budou i sladké záviny, které je možné plnit mletým mákem, nakládanými švestkami i povidly. Hodí se i sladký tvaroh, mleté oříšky s cukrem či nahrubo strouhaná jablíčka s mletou skořicí a rozinkami máčenými v rumu.