Domácí makovky z kynutého těsta - postup přípravy
Upečte si domácí makovky, lahodné a voňavé pečivo, vhodné pro každou příležitost. Jsou vhodné ke snídani, svačině, nebo jako příloha k salátům či hlavnímu jídlu.
Kvásek
Těsto
Na posypání
Nejprve připravte kvásek smícháním mléka, čerstvého droždí a cukru. Jakmile se droždí rozpustí, odložte směs bokem a připravte těsto.
Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky, sůl, rozpuštěné máslo a rozšlehané vejce. K ingrediencím přidejte kvásek a pomocí rukou uhněťte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě 1 hodinu kynout.
Poznámka: Vejce do směsi nevlévejte celé. Trochu si nechte na později.
Po této době těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na 6 stejných částí. Z každé části vytvarujte bochník, následně z něj vyválejte plát o výšce 1 cm, který zarolujte a zahněte do tvaru rohlíku tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Rohlíky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je čistou utěrkou a nechte dalších 10 minut kynout. Těsto potřete zbytkem rozšlehaného vejce, posypte ho mákem a domácí makovky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Makovky by měly být upečeny do hněda.
Upečené domácí makovky přeložte na chladící mřížku, aby se zespoda nezapařily a nechte je volně vychladnout.
Tip: Pečivo podávejte samotné, pouze se sklenicí mléka, nebo s oblíbenou pomazánkou. Můžete ho podávat také jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Taká obyčajná žienka domáca