Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí makovky z kynutého těsta

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí makovky z kynutého těsta - postup přípravy

Upečte si domácí makovky, lahodné a voňavé pečivo, vhodné pro každou příležitost. Jsou vhodné ke snídani, svačině, nebo jako příloha k salátům či hlavnímu jídlu.

Ingredience pro:
6 kusů
+ -

Kvásek

Těsto

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte kvásek smícháním mléka, čerstvého droždí a cukru. Jakmile se droždí rozpustí, odložte směs bokem a připravte těsto. 

2. KROK

Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky, sůl, rozpuštěné máslo a rozšlehané vejce. K ingrediencím přidejte kvásek a pomocí rukou uhněťte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě 1 hodinu kynout.

Poznámka: Vejce do směsi nevlévejte celé. Trochu si nechte na později.

3. KROK

Po této době těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na 6 stejných částí. Z každé části vytvarujte bochník, následně z něj vyválejte plát o výšce 1 cm, který zarolujte a zahněte do tvaru rohlíku tak, jak to můžete vidět ve videu níže. 

4. KROK

Rohlíky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je čistou utěrkou a nechte dalších 10 minut kynout. Těsto potřete zbytkem rozšlehaného vejce, posypte ho mákem a domácí makovky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut. 

5. KROK

Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Makovky by měly být upečeny do hněda. 

6. KROK

Upečené domácí makovky přeložte na chladící mřížku, aby se zespoda nezapařily a nechte je volně vychladnout. 

Tip: Pečivo podávejte samotné, pouze se sklenicí mléka, nebo s oblíbenou pomazánkou. Můžete ho podávat také jako přílohu k hlavnímu jídlu.

7. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů