Domácí nakládané zelí - postup přípravy
Zelí je velmi zdravou a také levnou zeleninou. To nakládané má navíc skvělou chuť. Sklenice s ním však nemusíte kupovat, jelikož ten stejný produkt lze připravit doma, svépomocí, za pár korun. A výsledek opravdu stojí za to.
Ingredience
Vezměte čerstvé zelí a oloupejte vnější, špinavé listy. Následně hlávku překrojte na několik kousků a začněte ho opatrně krouhat. Čím jemnější budou jednotlivé kousky, tím chutnější následně výsledek bude. Vyvarujte se toho, aby v zelí zůstávaly tvrdé kusy, ty by měly nejlépe skončit v odpadu.
K zelí přidejte také mrkev. To oloupejte pomocí škrabky na brambory a následně ji buď nakrájejte na tenká vlákna, nebo ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Druhá varianta je jednoduší a značně rychlejší. Následně mrkev na pracovní desce smíchejte spolu s nakrouhaným zelím. Rovnoměrně směs posypte připravenou solí a opět ho několikrát prohoďte. Důležitá je rovnoměrná konzistence, jak pokud jde o obsah mrkve, tak i pokud jde o sůl, která by se měla dostat ke všem kouskům zeleniny.
Směs osolené zeleniny nasypte do dostatečně velké nádoby. Ideální jsou například smaltované nádoby, nebo klasické nádoby na kysané zelí. Vše vložte do náhody a rukou důkladně upěchujte. Povrch lehce posypte solí, která zde poslouží i jako mírný konzervant. Na vrh, nikoli nádoby, ale vrstvy zelí, položte poklici, nebo cokoliv jiného, co pomůže udržet zelí upěchované. Tuto poklici zatižte, například hrncem s vodou, či čímkoliv jiným.
Zelí nechte při pokojové teplotě kvasit po dobu zhruba 3–4 dny. Dvakrát denně odklopte poklici a pomocí špejle nebo podobného nástroje udělejte do povrchu zelí asi 15 otvorů, kterými bude lépe unikat přebytečný oxid uhličitý. Po uplynutí až 4 dní je kysané nakládané zelí připraveno ke konzumaci. Od této chvíle ho uchovávejte jenom v lednici, ideálně při teplotě, která nepřesahuje 4 stupně Celsia.