Domácí napařované knedlíky - postup přípravy
Příprava domácích knedlíků nemusí být tak složitá, jak si někdy začínající, ale často i pokročilejší domácí kuchařky myslí. Vyzkoušejte snadný recept podle paní Lucie Vachové.
Ingredience
Kvasnice rozmíchejte s cukrem dohladka, zalijte je trochou vlažného mléka a pokračujte v míchání, dokud se zcela nerozpustí. Směs nechte stát při pokojové teplotě asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit napěněná čepice.
Do mísy prosejte polohrubou mouku, smíchejte ji se špetkou soli, přidejte vajíčko, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Zadělejte hutné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse v teple cca 50 minut kynout.
Těsto rozdělte na dva kusy a z každého zformujte šišku. Do hrnce nalijte trochu vody a položte do něj pařáček na knedlíky, který vyložte kusem utěrky nebo namočeným, zmačkaným a narovnaným pečicím papírem. Na něj položte knedlíky a nechte je pod pokličkou napařovat asi 20–25 minut.
Jinou možností je vložit mřížku do pekáče, podlít vodou a takto je upéct v troubě. Skvělou volbou je i parní hrnec.