Domácí rohlíky se sádlem a mákem - postup přípravy
Upéct domácí rohlíky není vůbec složité, obzvlášť, pokud budete postupovat podle osvědčeného receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, který navíc používá pouze suroviny, které máte jistě doma. Jakmile je jednou vyzkoušíte upéct, už nikdy nebudete chtít jíst ty z obchodu, jsou totiž dobré ihned po upečení, ale i druhý den.
Těsto
Na potření a posypání
Začněte přípravou kvásku. Smíchejte vlažnou vodu, droždí a cukr. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít na teplém místě.
Na těsto smíchejte prosátou hladkou mouku se špetkou soli, změklým sádlem a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto. Dbejte na to, aby v něm nezůstaly hrudky nerozmíchaného sádla či mouky.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Kynutí bude trvat minimálně 1 hodinu. Těsto během této doby zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto lehce rukama propracujte a následně jej rozdělte na 10 stejných kousků. Každý kousek rozválejte válečkem do trojúhelníku a tvarujte rohlíky.
Rohlíky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte na teplém místě ještě zhruba 10 minut kynout. Nakynuté rohlíky potírejte vejcem rozšlehaným s mlékem a posypte mákem.
Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 18 minut anebo dozlatova. Upečené rohlíky přemístěte na mřížku a nechte vychladnout.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem