Domácí salám z vepřového a hovězího masa - postup přípravy
Rádi si k snídani anebo svačině dopřáváte chutné uzeniny? Pak vás zcela jistě nadchne domácí salám z vepřového a hovězího masa. Je daleko zdravější než ten kupovaný a také vyjde mnohem levněji. Přesvědčit se můžete třeba hned.
Ingredience
Nejprve si pokrájejte na menší kusy vepřové a hovězí maso (mělo by být velmi studené).
Pak jej rozemelte pomocí mlýnku najemno do větší mísy.
Přidejte k němu směs zvanou Praganda a mletý muškátový oříšek.
Také zakomponujte ledové mléko, vejce.
Vše důkladně čistýma rukama promíchejte a ještě promixujte do hladka.
Dále si masovou směs rozdělte na dvě stejně objemné části a zabalte je jako velký „bonbon“ do potravinové fólie. Na okrajích dobře utěsněte a zavažte na uzlík.
Nyní si předehřejte troubu na cca 75 °C a pokračujte tím, že si ve velkém hrnci na mírnějším plamenu předvaříte oba salámy. Voda by měla být cca 80 °C. Po chvíli vložte hrnec se salámy do trouby a pozvolna duste asi dvě hodiny.
Uvařené domácí salámy nakonec opatrně vyjměte z trouby a prudce ochlaďte v míse s ledovou vodou.
Maso vyjměte nakonec z fólie a pokrájejte na tenčí plátky.
Salám podávejte dle libosti s čerstvým pečivem anebo se zeleninou.
Produkt skladujte v lednici. Dobrou chuť.
Při přípravě domácích salámů můžete vcelku dobře i experimentovat s chutěmi. Kromě mletého muškátového oříšku se bude hodit do masové směsi i jemně nasekaná petrželka, pažitka či koriandr. Možné je přidat i pokrájené zelené olivy, sušená rajčata anebo papriky. Je tedy jen na vás, jak si svůj salám ochutíte.