Domácí sýr a tvaroh ze syrovátky - postup přípravy
Čerstvý sýr si můžete vyrobit i z obyčejného mléka. Ze zbylé syrovátky pak lze udělat tvaroh, takže získáte mnohem více za mnohem méně peněz.
Domácí čerstvý sýr
Tvaroh ze syrovátky
Domácí čerstvý sýr
1. Mléko nalijte do hrnce a přieďte ho k varu.
2. Do misky vyklepněte tři vajíčka a vidličkou je co nejlépe prošlehejte. Přidejte jednu čajovou lžičku hrubozrnné mořské soli a zakysanou smetanu nebo jogurt. Směs okořeňte jednou čajovou lžičkou mletých semínek koriandru, jehož chuť s domácím sýrem velmi dobře ladí. Můžete však použít i jiné koření či bylinky, anebo sýr nechat jen tak. Ingredience rozmíchejte na homogenní směs.
3. Jakmile mléko vře a na hladině tvoří pěnu, vlijte do něho směs vajíček a smetany z misky. Obsah hrnce promíchejte a nechte ho 10 minut vařit. Během této doby se mléko začne srážet a oddělí se od něj syrovátka.
4. Připravte si cedník, misku, do níž cedník přesně padne, a čistou utěrku, plátno nebo několik vrstev gázy, kterou položte dovnitř cedníku. Svařené a sražené mléko nalijte do cedníku, gázu kolem něho uzavřete a nechte ze směsi vytéct veškerou syrovátku, což bude trvat okolo 30 minut.
5. Uzlíček rozbalte, na povrch sýra položte kousek přilnavé potravinářské fólie a znovu ji překryjte gázou. Na sýrový balíček položte mísu s vodou nebo jiné závaží a nechte vše stát 2 hodiny. Poté už sýr jenom rozbalte (syrovátku nevylévejte!), vyklopte ho z gázy, nakrájejte ho na plátky a podávejte, anebo jej uložte v uzavíratelné nádobě do lednice.
Syrovátkový tvaroh
1. Do hrnce nalijte 2 litry mléka a nechte ho na sporáku zahřát na asi 80 °C. Určitě by se mléko nemělo vařit. Teplotu můžete zkusit odhadnout, anebo si pomozte ponorným kuchyňským teploměrem.
2. Za stálého míchání vlijte do mléka syrovátku, která vám zbyla z předchozí přípravy čerstvého sýra. Stáhněte oheň na minimum a pokračujte v zahřívání, dokud se mléko nezačne srážet. Obsah hrnce v této fázi už nemíchejte! Také v této fázi byste měli teplotu směsi udržovat stále na 80 °C.
3. Jakmile se mléko srazí, což by mělo trvat kolem 5 až 7 minut, vypněte oheň a nechte sraženinu vychladnout. Mezitím vyložte sítko kusem gázy či plátna, vložte jej do misky a děrovanou lžící do něj přemístěte tuhou část sraženého mléka. Povrch překryjte gázou, navrch položte nějaké závaží (např. velký džbán s vodou) a nechte tvaroh několik hodin stát.
4. Poté, co z tvarohu přestane vytékat tekutina, rozbalte jej z plátna a načechrejte ho vidličkou. Je velmi jemný a sladký, díky čemuž je ideální pro děti nebo na přípravu dezertů.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.