Domácí sýr s bylinkami a kořením - postup přípravy
Čerstvé sýry jsou na trhu k dostání v mnoha různých variantách. Zakoupit můžete třeba ty kravské, ovčí, nebo kozí. Žádný se ale nevyrovná chuťově tomu domácímu, který si nyní můžete snadno připravit díky tomuto skvělému receptu.
Ingredience
Do většího hrnce nalijte kefír a také mléko. Tekutinu na plotně zahřívejte na středním plamenu, neměla by se však vařit.
Poté si v misce vyšlehejte vajíčka se solí a až bude mléko s kefírem horké, vlijte je do hrnce. Následně počkejte, až se oddělí syrovátka. Vše zahřívejte pouze na mírném ohni. Nakonec tekutinu odstavte ze sporáku a nechte asi dvě minuty chladnout.
Po dvou minutách si vezměte k ruce cedník a přikryjte ho gázou. Přes ni mléko s kefírem přelijte a zadrženou hmotu vložte do mísy. Ochuťte ji v další fázi jemně nasekanými bylinkami, vsypte i koření, lisovaný česnek, osolte a dobře promíchejte.
Nakonec kořeněný sýr zavažte pevně do čisté gázy, aby odtekla zbylá tekutina a hmota se vytvarovala. Abyste podpořili odstranění vody, můžete na sýr položit i těžší předmět nebo hrnec s vodou.
Ještě, než sýr ochutnáte, je potřeba jej nechat nejlépe přes noc vychladit v lednici. Hodit se bude jak na snídani, tak třeba i na svačinu s čerstvým plátkem chleba, či rohlíkem a houskou. Do sýrové hmoty je ve výsledku možné vložit ingredience dle vaší obliby.
Přejeme vám dobrou chuť!