Domácí tvarohové lívance - postup přípravy
Není nic lepšího, než potěšit své blízké a do nového dne jim hned na snídani naservírovat kvalitní domácí lívance. Budete na ně sice potřebovat kvalitní tvaroh, ale výsledek bude rozhodně stát za to. Snídaně je navíc připravená vmžiku a těsto si můžete klidně nachystat den předem.
Těsto
Smažení a podávání
Nachystejte si tvaroh. Vložte jej do větší mísy a postavte ji na váhu. Rozklepněte dvě vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte k tvarohu. Bílky rozšlehejte vidličkou a dodejte jich takové množství, aby spolu se žloutky vážily 50 g (viz video). Přisypejte cukr se solí, vanilkovým extraktem a důkladně promíchejte s pomocí šťouchadla na brambory, nešlehejte mixérem.
Jakmile budete mít směs dostatečně promíchanou, tak postupně přidávejte mouku. Nepřehánějte to s ní, jinak by těsto mohlo chutnat až příliš moučně a nebylo by dobré. Nyní do směsi přimíchejte rozinky a těsto máte hotové.
Na pracovní plochu nasypejte trochu mouky a těsto na ni přemístěte. Rukama z něj vytvořte válec a nachystejte si nůž. Odkrojte z něj první kousek o šířce cca 2,5 cm a ze všech stran jej uhlaďte do tvaru menšího bochánku. Poté z něj omeťte přebytečnou mouku a odložte bokem na zlehka pomoučený pečicí papír. Abyste odkrojili druhý kus, tak těsto otočte o 90 stupňů a takto opakujte, dokud vám nedojde.
Umístěte na pánev dva kousky másla a přidejte k němu i olej. Rozehřejte ji a jakmile se máslo rozpustí, tak na pánev začněte pokládat všechny lívance. Zakryjte pánev pokličkou a nechejte lívance smažit okolo 5 minut. Poté všechny otočte, opět pánev zakryjte pokličkou a vyčkejte dalších 5 minut. Po usmažení je můžete okamžitě servírovat na talíř. Nandejte na ně zakysanou smetanu, trochu džemu a můžete podávat. Dobrou chuť!