Domácí zavařované masové konzervy - postup přípravy
Pokud si často a s oblibou dopřáváte vepřové konzervy na svačinu spolu s čerstvým chlebem a hořčicí, určitě vás potěší jejich domácí variace. Ta vyjde mnohem levněji a hlavně daleko lépe chutná! Až domácí zavařené vepřové okusíte, nebudete chtít jiné.
Ingredience
Začněte tím, že si řádně vysterilizujete sklenice určené k nakládání. Stejným způsobem postupujte i u sterilizace kompatibilních víček. Proces lze snadno zvládnout buď v troubě, mikrovlnce anebo v myčce. Avšak nádoby je možné pouze naložit na pět minut do horké vody a pak je musíte nechat důkladně usušit. Dále si pokrájejte zvolené vepřové maso na středně velké kusy a ochuťte ho solí i mletým pepřem.
Nyní si k ruce vezměte sterilované sklenice a do nich napěchujte vepřové maso. K němu ještě přidejte bobkový list a několik bobulí celého jalovce. V každé nádobě nechte od vrchu asi 1 a ½ cm volný prostor.
Sklenice nakonec překryjte alobalem a umístěte na plech. Takto dejte sterilovat a péct zároveň do trouby na 170 °C po dobu 2 a ½ hodiny. Jakmile se začne uvolňovat šťáva i tuk, ztlumte teplotu na 110 °C.
Po dvou a půl hodinách vypněte troubu a nechte půl hodiny nádoby uvnitř. Posléze je vyjměte a zavíčkujte. Až maso ve sklenicích zcela vychladne, umístěte ho do lednice.
Domácí masovou „konzervu“ konzumujte třeba s kváskovým chlebem, s plnotučnou hořčicí, s křenem i nakládanými okurkami. Přejeme vám dobrou chuť.