Dortík „Maková panenka“ s kokosem a borůvkami - postup přípravy
Maková panenka je lehký a lahodný dezert bez lepku. Základ tvoří bílková pěna s mákem, kokosem a mandlemi a na něm je navrstvený pudinkový krém, ovocný džem a čerstvé borůvky. Tato kombinace chutí je nečekaně uspokojivá. Příprava navíc není obtížná a s trochou trpělivosti ji zvládnou i začátečníci.
Korpus
Krém
Na napuštění
Ostatní
K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Po každé minutě šlehání přidejte jednu lžíci cukru a další přidejte, až když se předchozí dávka rozpustí. Výsledkem by měla být tuhá a lesklá pěna.
K bílkové pěně vmíchejte krouživými pohyby čtyři žloutky a pak přisypejte mák, kokos a mandle, které opět jemně lžící nebo špachtlí vmíchejte do bílkového těsta. To pak rozprostřete na plech o rozměrech 30×20 cm, který jste předem vyložili pečicím papírem. Vložte korpus do trouby předehřáté na teplotu 170 °C a pečte ho po dobu 20 minut. Poté ho nechte vychladnout a příčně ho překrojte na tři stejně velké díly.
Mléko nalijte do kastrůlku, rozpusťte v něm vanilkový cukr a na plotně jej přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, stáhněte ho z ohně. Vedle v misce vyšlehejte čtyři žloutky s cukrem a vmíchejte k nim bramborový škrob. Do vzniklé pasty přilijte polovinu horkého mléka, promíchejte a tuto směs pak vlijte do zbytku horkého mléka v kastrůlku. Směs vraťte zpátky na sporák a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pak ji stáhněte z ohně, přelijte ji do misky, zakryjte její hladinu potravinářskou fólií a nechte zvolna zchladnout.
Změklé máslo vyšlehejte s citronovou šťávou a po částech do této směsi zapracovávejte vychladlý pudink. Pokračujte v míchání, dokud se všechny přísady dokonale nepropojí.
První korpus položte na tác a potřete jej vodou smíchanou s citronovou šťávou. Pak na něj rozetřete polovinu krému, na který nasypejte čerstvé borůvky, a zakryjte je druhým plátem těsta. Opět jej potřete vodou s citronem a tentokrát i džemem, který zaklopte posledním korpusem potřeným citronovou vodou. Na ten rozetřete druhou polovinu krému, jehož povrch posypejte kokosem a ozdobte čerstvým ovocem a lístkem meduňky. Před podáváním dejte vychladit do lednice.