Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dva druhy originálních snídaňových receptů z vajíček a brambor

Dva druhy originálních snídaňových receptů z vajíček a brambor - postup přípravy

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Nenechte si ranní vstávání zevšednět s neustále se opakujícím namazaným chlebem či míchanými vajíčky a dopřejte sobě i své rodině něco originálního, chutného a výživného. Pravda, namazaný chléb je téměř bezpracný, ale tyto recepty nejsou o moc komplikovanější. Výsledek je přitom diametrálně odlišný. Nechte se inspirovat s chutí!

Ingredience pro:
1 porce

Smažená bramborová hnízda se sázeným vejcem a parmazánem

Bramborové placičky se zeleninou a vejcem

Kuchařka
Kuchařka:

Smažená bramborová hnízda se sázeným vejcem a parmazánem

Brambory uvařte ve slupce do poloměkka a nastrouhejte je na hrubém struhadle.




Na kamnech zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje nebo másla. Ze strouhaných brambor vytvořte na pánvi kulaté hnízdo s otvorem uprostřed a osmahněte ho dozlatova.

Bramborové hnízdo otočte, doprostřed vyklepněte vajíčko, posypejte solí a pepřem.

Nechte zapéct tak, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal polotekutý.


Nakonec vajíčko servírujte na talíř, zasypejte sekanými bylinkami a podávejte.

Bramborové placičky se zeleninou a vejcem

Syrovou bramboru nastrouhejte na jemném struhadle do větší misky. Papriku umyjte a osušte, odstraňte stopku, jadřinec a zbytek semínek a nakrájejte ji na jemné kostičky. Ty spolu s jednou lžící konzervované kukuřice přidejte do bramborové směsi, podle chuti osolte a opepřete, případně okořeňte jiným oblíbeným kořením (můžete přidat i drcený česnek, ale ke snídani ho kvůli odéru nedoporučujeme) a vše dobře promíchejte.

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje či másla, lžící odebírejte kousky bramborové hmoty a vyhazujte je na horkou pánev, kde z nich vytvořte placičky. Osmažte z jedné strany dozlatova, otočte, uprostřed placičky udělejte otvor, vyklepněte do něj vajíčko a pokračujte ve smažení, dokud není placička zlatavá a vajíčko přesně tak, jak ho máte rádi.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů