Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dvojité ořechové kuličky z lískových a vlašských ořechů v čokoládové polevě

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Dvojité ořechové kuličky z lískových a vlašských ořechů v čokoládové polevě - postup přípravy

Báječné domácí pralinky z orientu mohou být nečekaným zpestřením vašeho vánočního pečení. Vyzkoušejte kuličky ze dvou druhů ořechů, křehkého těsta a báječné čokolády, slibujeme vám, že vy i vaši blízcí budete nadšeni! Příprava je velmi snadná a nenáročná na suroviny. Výsledek je přitom báječný!

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Náplň

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Smíchejte jeden hrnek mletých vlašských ořechů s půl hrnkem mletých lískových ořechů a karamelovou hmotou. Promíchejte, abyste získali jednolitou, soudržnou a tvárnou směs. Z ní pak odebírejte malé kousky a tvarujte z nich kuličky, které vyskládejte na tác. Tyto kuličky budete později balit do těsta jako náplň.

2. KROK

Pro přípravu těsta do mísy vložte změklé máslo a zalijte ho rostlinným olejem. Přidejte špetku soli, půl hrnku moučkového cukru a metličkou vše vyšlehejte do hladké konzistence. Vyklepněte dvě vajíčka a přidejte je do směsi spolu s jednou lžičkou vanilkového cukru a pokračujte v míchání, dokud vajíčka úplně nezapracujete do hmoty. Pak přimíchejte kukuřičný škrob, opět ho důkladně zapracujte a poté prosejte přes jemné sítko jednu sklenici hladké mouky spolu s jednou lžičkou prášku do pečiva. Rukama zadělejte hutné těsto a v průběhu hnětení přidávejte i zbylé množství mouky, kterou pokaždé prosejte přes sítko, abyste z ní odstranili zatvrdlé hrudky. Výsledkem by mělo být pevné, tvárné a nelepivé těsto.

3. KROK

Odebírejte z těsta kousky o velikosti dlaně a formujte z nich kuličky. Každou kuličku rozplácněte v dlani na kulatou placku, do jejího středu položte jednu kuličku z ořechové hmoty a zabalte ji do těsta a rozválejte spoj, aby se balíček nerozbaloval. Stejně pak zpracujte i zbytek surovin. Kuličky pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct při teplotě 180 °C po dobu kolem 15 minut, dokud povrch těsta nezrůžoví.

4. KROK

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte k ní jednu polévkovou lžíci oleje a přimíchejte drcené lískové oříšky. Promíchejte a v této polevě obalte každou kuličku, kterou nechte okapat a oschnout na mřížce. Pak už stačí jen dobrotu vyskládat na talíř a užít si tu báječnou chuť.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů