Francouzské brambory s uzeným masem a vejci - postup přípravy
Zapečené brambory ve své nejčistší formě jsou chutný, zdravý a vydatný pokrm, který je velmi snadný a rychlý na přípravu. V záplavě složitých kulinářských kreací někdy tak prosté recepty zapadnou a jsou pozapomenuty, což je věčná škoda. Paní Lenka Sedláčková se s námi podělila o svůj osvědčený recept.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce tak, aby byly napůl uvařené. Pak je oloupejte a nakrájejte na plátky nebo na kostky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Na sádle v pánvi rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibulku dozlatova. Přidejte k ní kostičky uzeného masa a obojí společně chvilku restujte.
Pekáč vytřete sádlem a vsypte do něj brambory. Přidejte cibulku s masem z pánve, vše osolte, opepřete a posypejte jemně nasekanou petrželkou a dobře promíchejte. Vložte pekáč do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte brambory asi 20 minut.
Vajíčka rozšlehejte spolu s trochou smetany. Po 20 minutách jimi zalijte horké brambory po celém povrchu a vraťte je do trouby ještě 10 minut dopéct, aby vajíčka ztuhla a trochu očervenala na povrchu.