Fritované domácí bramborové křupky jsou lepší než brambůrky - postup přípravy
Ruku na srdce, při sledování filmů či oblíbených seriálů je těžké chroupat okurky či mrkev. Brambůrky jsou prostě lepší. Pokud je ale zrovna nemáte při ruce, anebo byste raději vyzkoušeli něco ze své domácí kuchyně, pak tyto bramborové křupky jsou přesně to pravé pro vás. Jsou velmi levné, jednoduché a rychlé.
Ingredience
Oloupejte tři až čtyři brambory a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do hrnce, zalijte je studenou vodou a na kamnech je uvařte doměkka. Když jsou hotové, slijte je a nechte vychladnout. Studené brambory pak vyklopte do misky a šťouchadlem je rozdrťte na kaši. Pokud nemáte šťouchadlo, stejně dobře vám poslouží i vidlička.
Bramborovou kaši zalijte teplým mlékem a metličkou vše rozmíchejte do jemné a polotekuté hmoty. K té přisypejte půl lžičky soli, jednu polévkovou lžíci cukru a sušené droždí. Opět vše dobře promíchejte. Vyklepněte do směsi jedno vajíčko, zasypejte ho jednou lžičkou sušeného česneku a jednou lžičkou mleté sladké papriky. Opět vše rozmíchejte, abyste získali jednolitou směs. Nakonec do hmoty zapracujte jemně nasekaný kopr nebo jiné bylinky a na jemném struhadle nastrouhaný párek anebo sýr.
Těsto zahustěte hladkou moukou, kterou dobře zapracujte do těsta v několika krocích. Když je hmota dostatečně hustá zakryjte mísu přilnavou fólií a nechte těsto 1 hodinu odpočívat a kynout. Poté ho lžící promíchejte a přidejte ještě trochu hladké mouky.
Výslednou směs naplňte do zdobicího sáčku. Na kamnech rozehřejte pánev s vysokou vrstvou oleje (anebo použijte fritézu, pokud ji máte) a když je dostatečně horký, ze sáčku vymačkávejte kousky těsta, které oddělujte nůžkami asi po jednom centimetru. Sledujte, jak se po kontaktu s horkým olejem těsto nafoukne a vytvoří krásně kulaté křupky. Nechte je smažit, dokud nejsou ze všech stran zlatavé a čas od času je otočte. Děrovanou lžící je pak vylovte z oleje do misky vyložené papírovými ubrousky, abyste odsáli přebytečný olej a podávejte.