Hamburská vepřová kýta z trouby - postup přípravy
Tento recept pochází z domácí osvědčené kuchyně paní Lenky Sedláčkové, která používá základ podobný svíčkové, akorát s prošpikovanou vepřovou kýtou, šunkou a okurkou. Recept je vážně jednoduchý.
Ingredience
Vepřovou kýtu omyjte, osušte a prošpikujte ji šunkou a kyselými okurkami. Nakrájejte očištěnou cibuli, mrkev, petržel a celer. V pekáči na sporáku rozehřejte trochu rostlinného oleje nebo sádla, nechte na něm osmahnout na kostičky pokrájenou slaninu, aby pustila tuk, a nechte ze všech stran opéct prošpikovanou kýtu jemně dozlatova.
Opečené maso vyjměte z hrnce a přihoďte do něho do výpeku nejprve nakrájenou cibuli, kterou nechte jemně zezlátnout a poté i nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou chvilku orestujte. Vraťte zpátky do pekáče maso, přidejte sůl, bobkový list, nové koření a celý černý pepř, zakápněte citrónem, podlijte trochou vody a vložte pekáč zakrytý víkem do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a nechte maso péct asi 2,5 hodiny doměkka.
Na druhý den vyjměte z pekáče maso a bobkový list a omáčku promixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud chcete, můžete ji poté ještě propasírovat přes sítko, abyste se zbavili hrubších částí. Není to ale nutné. Díky rozmixované zelenině je navíc omáčka dostatečně hustá, a tak ji nemusíte ani zahušťovat moukou.
Do rozmixované omáčky přilijte trochu sladké smetany, lžičku hořčice a špetku cukru, vše podle chuti. Nechte omáčku na sporáku ještě trochu prohřát a podávejte spolu s na plátky nakrájeným masem a domácím houskovým knedlíkem.