Houstičky s vajíčkem a sýrem - postup přípravy
Domácí houstičky miniaturních rozměrů jsou skvělé jako svačina i zobání k televizi. Milovat je budou i vaše návštěvy, stejně jako vy, protože příprava už rychlejší a snazší být nemůže. Nekoná se žádné zdlouhavé kynutí ani tvarování. Prostě jen uhnětete těsto, vykrájejte a upečte.
Ingredience
Dvě vajíčka uvařte na tvrdo a nechte je úplně vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno do hluboké mísy. Přidejte k nim změklé máslo nebo margarín a tavený sýr. Vidličkou vše rozmačkejte, přidejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a rukama přísady prohněťte a vytvořte pevné a soudržné těsto.
Těsto vyválejte na placku o síle kolem 0,5 až 1 centimetru. Vezměte malou skleničku („panáka“) nebo jiná vykrajovátka drobných rozměrů a z těsta vykrájejte malé tvary. Těsto můžete také nakrájet na proužky a rozdělit je na krátké obdélníčky. Tvary podle své chuti a fantazie různě nakombinujte.
Vykrájené tvary vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. V misce rozšlehejte jedno vajíčko a potřete jím povrch všech houstiček, které na závěr posypejte světlými a tmavými sezamovými semínky. Vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte po dobu okolo 20 minut.