Jablečné řezy ze sádlového těsta - postup přípravy
O tradiční český recept na vynikající jablečné řezy z těsta zadělávaného sádlem se s námi podělila paní Renata Adámková. Jsou velmi snadné na přípravu a pečou se pouze dvacet minut.
Na těsto
Na náplň
Den před pečením prosejte mouku a přidejte k ní sádlo, ocet, vejce a sůl. Vše zpracujte do hutného hladkého těsta. Zabalte ho do fólie a dejte přes noc do lednice.
Druhý den si připravte náplň. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a pak je nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte cukr, skořici a strouhanku a vše promíchejte.
Těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na dvě poloviny. Rozválejte placky o rozměrech ideálně 33×23 centimetrů. Dejte první placku na plech s dnem vyloženým pečícím papírem, pak na ni rozložte jablečnou náplň a nakonec překryjte druhou plackou.
Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte moučník zhruba 20 minut. Před podáváním ho nakrájejte na porce a posypejte moučkovým cukrem.