Jablečný závin z křehkého těsta - postup přípravy
Z jednoduchého křehkého těsta můžete vypracovat placku a dát do ní jablečnou, ale i další náplně a upéct vynikající závin. Recept nám poskytla paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Nasypejte na vál mouku a promíchejte ji s kypřicím práškem do pečiva. Udělejte do směsi důlek. Přidejte kousky změklého másla (pokud chcete šetřit na tuku, lze použít i Heru), vejce, cukr a nalijte do vytvořeného důlku mléko.
Pak rukama důkladně vypracujte hutné a hladké těsto. Rozdělte ho na poloviny a z každé poté vyválejte tenkou obdélníkovou placku.
Na placku dejte nastrouhaná jablka, skořici a cukr, množství určete podle vaší chuti. Použít lze ale i tvarohovou, makovou či ořechovou náplň, je to na vaší invenci.
Poté těsto i s náplní stočte do závinu a ten dejte na tukem vymazaný plech, případně ho vyložte pečicím papírem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte závin asi 30 až 45 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.