Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečný závin z plundrového těsta

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut

Jablečný závin z plundrového těsta - postup přípravy

Jablečný závin lze udělat z plundrového těsta skládajícího se ze dvou samostatných těst, použít jde i na jinou náplň než jen jablka. Recept od své babičky nám poskytla paní Romana Važanská.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Ze změklého másla a 200 gramů mouky vypracujte těsto. Udělejte z něho bochánek zabalený do fólie a dejte do ledničky odpočinout.

2. KROK

Na druhé těsto udělejte kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka. Až začne pracovat, dějte do mísy 800 gramů mouky se solí, přilijte zbytek vlažného mléka, poté přidejte žloutky a kvásek. Rukou nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte asi hodinu kynout.

3. KROK

Dejte kynuté těsto na vál a na něj položte tukový bochánek. Přeložte přes něho těsto a rozválejte ho. Pak ho několikrát přeložte a vždy rozválejte. Poté nechte těsto několik minut kynout.

4. KROK

Můžete z něho poté rozválet placku a použít jablkovou náplň do závinu, případně udělat menší druhy pečiva s různou náplní. Lze použít i na slané náplně.

5. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů