Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak na šťavnatá kuřecí prsíčka

Jak na šťavnatá kuřecí prsíčka - postup přípravy

Kuřecí prsíčka jsou oblíbenou surovinou pro přípravu mnoha pokrmů. Někdo je ale nemá rád, protože se mu zdají být suchá, tomu však lze docela snadno předejít tou správnou úpravou.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kuřecí prsíčka nad zlato

Kuřecí prsíčka pro kuchaře jsou jako prázdné plátno pro malíře. Dá se z nich totiž připravit prakticky cokoliv od guláše přes řízek až po minutkovou lahůdku. Pokud jste nad nimi však při domácí přípravě nejednou zaplakali, protože byly suché jako kus dřeva, neměli byste nad nimi hned lámat hůl. Existují čtyři tipy pro přípravu kuřecích prsíček, jejichž dodržení způsobí v jejich chuti diametrální rozdíl. Možná už jste o některých z nich slyšeli. Tak si je pro jistotu všechny zopakujeme.

2. KROK

Nezbavujte se kůže

Myslíme tím té kuřecí :-). Ale vážně, ani tehdy, když nejste fanouškem dokřupava vypečené kuřecí kůžičky (no vážně, i takoví lidé prý existují!), měli byste ji na kuřecích prsíčkách během přípravy nechat. Nejenže jim dodá mnohem vymazlenější a plnější chuť, ale také chrání maso před vysoušením.

3. KROK

Nešetřete solí

I když není třeba použít tolik soli, jako když připravujete steak, ani zde není vhodné solí šetřit.

Nejlepších výsledků ale dosáhnete, pokud alespoň 20 minut před tepelnou úpravou naložíte kuřecí prsíčka do suché solné marinády. To spočívá v prostém pokrytí masa souvislou vrstvou soli, kterou těsně před tepelnou úpravou opláchněte a maso důkladně osušte papírovými utěrkami.

Skvělé je také naložit kuřecí prsa přes noc v mléce s trochou česneku.

4. KROK

Jen jednou otočit

Když dojde na smažená kuřecí prsíčka, použijte co nejkvalitnější pánev se silným dnem. Nejlepší je litinová, stačit ale bude i nerezová ocel. Do pánve přidejte jednu nebo dvě polévkové lžíce olivového oleje a dbejte na to, abyste jej před položením masa co nejvíce rozpálili.

Prsíčka do pánve položte kůží dolů (viz první bod) a nechte ho tak asi 10 minut, aniž byste se masa dotýkali, nadzvedali ho nebo s nim jakkoliv jinak manipulovali. Po uplynutí této doby by se mělo maso samo odlepit ode dna pánve. V tu chvíli jej otočte a pokračujte v pečení dalších 10 minut. Pokud jste udělali všechno správně, po jejich uplynutí na vás budou čekat báječně zlatavá, jemně křupavá.

5. KROK

To nejdůležitější nakonec: 5 minut odpočinku

Dejte pozor, pobytem v pánvi to ještě nekončí. Aby byla prsíčka také šťavnatá a nechutnala jako dřevo, je zapotřebí nevynechat poslední bod a dopřát jim po křepčení na rozpálené plotně trochu odpočinku.

Bude jim stačit 5 minut, které určitě vydržíte a které jsou absolutně zásadní. Jakmile totiž do masa zakrojíte ihned po vytažení z pánve, veškeré kouzlo je pryč i se šťavnatostí. Pamatujte na to a buďte trpěliví, vyplatí se vám to.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů