Játra pečená v alobalu - postup přípravy
Milujete játra na cibulce s rýží? Dobře děláte, jsou chutná, navíc obsahují tolik potřebné vitamíny v podstatném množství, předně vitamíny A, řady B a minerály, jako jsou měď, zinek, železo a chrom, proto se jejich konzumace doporučuje při chudokrevnosti. Játra se nemusí však jen restovat nebo smažit, velmi chutná jsou také pečená v alobalu, zůstávají totiž pěkně šťavnatá.
Ingredience
Výhodou tohoto receptu je, že můžete použít jakákoli játra dle vašich chuťových preferencí. Drůbeží, především kuřecí nebo krůtí játra vynikají delikátní chutí, obdobně jako králičí. Připravit lze také husí, vepřová nebo hovězí.
Játra dokonale omyjte a odstraňte šlachy a vlákna, nakrájejte na malé kousky nebo kostičky.
Připravte si zapékací misku, kterou vyložte hliníkovou folii, rozprostřete kostičky jater po celém povrchu.
Nakrájejte cibuli na jemné plátky, položte plátky cibule na rozprostřená játra, rovnoměrně osolte a opepřete, lehce promíchejte, ale dejte pozor, abyste nepropíchli alobalovou folii. Okraje folie na stranách a na vrchu uzavřete, aby nemohl unikat vzduch. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Doba pečení závisí na výběru druhu jater, pečení trvá cca 20-35 minut.
Jako příloha je vhodná klasická nebo basmati rýže, ale s játry dobře chutná také opečená bagetka s olivovým olejem nebo opečené brambory na másle.
Pro všechny, co nevyhledávají chuť cibule, je možné játra okořenit kmínem a sladkou maďarskou paprikou a cibuli vynechat. Velmi dobře chutná také spojení jater a slaniny, která dodá játrům patřičnou vůni.